יער חולדה – בית הרצל
איך להגיע?
יער הרצל בחולדה נמצא כ – 10 ק"מ מדרום-מזרח לרחובות. הבאים מתל אביב או ירושלים יסעו בכביש מס' 1 ויפנו במחלף לטרון לכיוון אשקלון (כביש מס' 3), יעברו את צומת נחשון, ולאחר כק"מ אחד יפנו בצומת חולדה לכיוון רחובות (כביש מס' 411). היער נמצא מימין לדרך, כשני ק"מ מהצומת.
רקע היסטורי.
לאחר מותו של בנימין זאת הרצל בשנת 1904, החליטה קק"ל על מפעל "תרומת עצי זית": קרן שתאסוף כספים לטובת רכישת נחלות ונטיעת עצי זיתים. לרשות הקרן הועמדו אדמות חולדה, שהוקדשו לנטיעת כרמי זיתים לזכר הרצל. בשנת 1909 הוקמה במקום חווה לנטיעת עצי זית, ונבנה הבית המפואר שנקרא על שם הרצל. חוסר נסיון ומיעוט ידע על תנאי האיזור הקשו על עבודת הנטיעות. מתוך 12,000 שתילי הזית, נקלטו רק 3000.בעקבות כך הוחלף האגרונום והגיעה האגרונום יצחק וילקנסקי, דבר שסייע לחולדה לשנות את פניה ולהפוך לחוות לימוד מצליחה.
בימי מלחמת העולם הראשונה עזבו מרבית הפועלים או גורשו, והחווה שממה. בתום המלחמה התיישבו בחולדה קבוצות של חלוצים שהביאו עימהם את רעיון הייעור לשם כיסוי שטחים חשופים. "נייער את ההר, נחייה אותו וגם ניישב", הם אמרו. ביער ניטעו בעיקר אורנים, שגידולם עלה יפה. מאורעות הדמים של שנת תרפ"ט (1929) הגיעו גם לחווה חולדה. בליל כ"ח באב עמדו מגני חולדה מול התקפה קשה של ערביי הסביבה. בקרב נפל אפרים צ'יזיק, שבא לסייע בהגנת המקום. עתה החל המצור על הבית. בשעות הלילה הגיע למקום משמר של חיילים בריטיים שתבעו מהמגנים לעזוב את המקום. בלית ברירה הם עזבו את החווה, שנהרסה, והיער עלה בלהבות המקום ניטש עד שנת
1931. אז התיישבה בחולדה קבוצת חלוצים מתנועת "גורדוניה" מפולין והחלה בעבודות שיקום ונטיעות ביער השרוף, במטעי הזיתים והפרי ובשדות הפלחה. בשנת 1937 עזבו אנשי "גורדוניה" את החווה ביער הרצל ויצאו להקים את קיבוץ חולדה בגבעה סמוכה, שהיתה נוחה יותר למגורים ולפיתוח משק חקלאי. במלחמת העצמאות, עם חסימת הדרך לירושלים, היה קיבוץ חולדה לתחנת יציאה והתארגנות לפורצי הדרך לבירה.
מה ניתן לראות?
כיום היער הוא גן לאומי המשתרע על פני למעלה מ – 200 דונם וכולל בתוכו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזי מים.
בריכת המים – בריכת המים עגולה, בנויה בטון, המצויה בשולי חורשת הזיתים. מהבריכה הוזרמו מים ב"קו השילוח" – ציבור שהונח במלחמת העצמאות לאורך דרך בורמה ואשר סיפק מים לירושלים לאחר שהקו הראשי לעיר נותק. ליד הבריכה מוצב שריד מהצינור המקומי.
אנדרטת חולדה – פסל אבן, מעשה ידיה של הפסלת בתיה לישנסקי, לזכרם של אפרים צ'יזיק, אחותו שרה והנופלים במערכות ישראל. האנדרטה הוצבה במקום בשנת 1937.
חורשת רחל – חורשת העצים שניטעה לזכרה של המשוררת רחל בשנת מותה – 1931.
המחצבה – המחצבה הופעלה ע"י אנשי חולדה כדי לספק אבני בנין בתקופת המאורעות תרצ"ו-תרצ"ט. מאוחר יותר שימש האתר כמטווח של ההגנה
מצפה טל- מצפה טל" הוא אתר הנצחה יפהפה ושוקק חיים לזכרו של טל צמח, בן קיבוץ חולדה, שנהרג ב – 19.3.2002 המצפה נמצא בשדות הקבוץ. במרחק נסיעה של 4 דקות מיער חולדה. נוסעים בשביל עפר בין שדרות עצי הדקל הגבוהים ומגיעים. המצפה הוא למעשה נקודת תצפית מיוחדת המשקיפה על כל האזור. במקום דשאים רחבים וירוקים המיועדים לפיקניק משפחתי, צמחיה ירוקה וגינון מטופח.